2022-06-12 13:27:52

PETAŠI U SISKU

U pratnji svojih razrednica i učiteljice Hrvatskog jezika učenici petih razreda 8. lipnja 2022. posjetili su grad Sisak. Uz stručnog vodiča i njegove zanimljive priče prošetali smo uz rijeku Kupu Šetnicom Slave Striegla i doznali mnogo o prošlosti Siska. Posjetili smo arheološki park "Siscia in situ" koji se nalazi pokraj katedrale Uzvišenja Svetog Križa (stolne crkve Sisačke biskupije) te Info-centar industrijske baštine "Holandska kuća" gdje smo pogledali edukativni film i razgledali izložbu “Slatki život, 100 godina tvornice Zvečevo“.

Nakon toga ukrcali smo se na brod Juran i Sofija te zaplovili rijekom Kupom. Učenike je posebice oduševilo što je svatko od njih dobio priliku na trenutak upravljati brodom.

Brodom smo se dovezli do Starog grada i obrambene utvrde sagrađene na ušću Kupe u Savu. Utvrdu građenu od cigle antičke Siscije s ciljem obrane od turskih navala razgledali smo samo izvana jer je  oštećena u potresu. Na livadi uz utvrdu učenici su se poigrali i osvježili sladoledom, a potom smo puni dojmova krenuli na put povratka kući.

Foto-galerija!


Osnovna škola Stjepana Basaričeka Ivanić Grad