2024-02-06 08:45:00

KLOKAN BEZ GRANICA

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog matematičkog društva  u Republici Hrvatskoj 22. ožujka 2024. godine u 12 sati i 30 minuta održat će se Međunarodno matematičko natjecanje "Klokan bez granica".

Nevladina udruga "Klokan bez granica" međunarodnog je karaktera i okuplja predstavnike velikog broja Europskih zemalja. Njezin je cilj popularizirati matematiku i omogućiti širenje osnovne matematičke kulture. Glavna joj je zadaća organizacija igre - natjecanja "Matematički klokan" koja popularizira matematiku među mladima. Namjera je motivirati učenike da se bave matematikom izvan redovitih školskih programa.

Na natjecanju učenici rješavaju 12 ili 24 zadatka s ponuđenih 5 odgovora od kojih je samo jedan točan. Učenici drugih i trećih razreda osnovne škole (kategorije Pčelica i Leptirić)  rješavaju 12 zadataka za 60 minuta. Učenici ostalih razreda osnovne i srednje škole rješavaju 24 zadatka za 75 minuta. Zadaci su razvrstani u tri stupnja težine (zadaci za 3, 4 i 5 bodova).

Svaki učenik koji se prijavi na natjecanje dobiva “poklon za sve” – torticu, trokut i kemijsku olovku. Najuspješnijih 10 % učenika dobiva i nagradu. Uz prijavu, učenici plaćaju 3 € za sudjelovanje. Prikupljena se sredstva koriste za organizaciju, pripremu zadataka, simbolične poklone svim natjecateljima i nagrade najuspješnijima.

Ako vas zanimaju zadaci sa natjecanja od prošlih godina posjetite stranice Hrvatskog matematičkog društva (www.matematika.hr/klokan) i kliknite na godinu iz koje želite pogledati zadatke za Pčelice (2.razred), Leptiriće (3.razred), Ecoliere (4. i 5. razred), Benjamine (6.i 7. razred) ili Cadete (8.razred).

 

Molimo  zainteresirane učenike od 2. do 8. razreda  da se prijave svojim učiteljicama (uz uplatu 3 eura) do utorka 13. veljače 2024.


Osnovna škola Stjepana Basaričeka Ivanić Grad