2024-04-15 11:57:03

SPASILI SMO ČETIRI MALE SOVICE UŠARE!!!

Zahvaljujući brzoj reakciji naših djelatnika i učenika škole spašene su čak četiri male preslatke sovice ušare, stare oko dva tjedna.

Sove su ispale iz gnijezda jer je ono bilo premalo za svih pet sovića koliko ih je bilo u gnijezdu.

Odmah smo pozvali gospodina Manuela Jacmenovića, predsjednika  Udruge Ornitološki laboratorij s kojim naša škola ima višegodišnju, vrlo uspješnu suradnju te je on ubrzo došao po mladunce.

Ljudska pomoć pticama ili drugim divljim vrstama potrebna je samo u rijetkim slučajevima, primjerice kada naiđemo na životinju s vidljivom ozljedom ili mladunca kojem eventualno prijeti pogibelj, kao što je bio slučaj i s našim malenim sovicama.

Manuela ljudi zovu Šaptačem ptica jer je svoj život posvetio spašavanju ptica i njihovoj zaštiti diljem cijele zemlje. Svoje ogromno znanje prenosi na najmlađe  održavajući brojne radionice i predavanja u osnovnim školama, a njegov najveći projekt realiziran je upravo u našoj školi prije nekoliko godina.

Zajedno s Udrugom iz Ivanića Zlatno doba Ornitološki laboratorij postavio je na stabla oko škole četrdesetak kućica i četiri hranilice za razne ptice koje obitavaju u našem gradu. O kućicama i hranilicama brinu naši učenici i učiteljice.

Sovice se sada nalaze na othrani kod Manuela, a čim budu sposobne letjeti on će ih vratiti na isto stablo s kojega su pale kako bi ih roditelji naučili samostalno loviti, ali će prije toga napraviti veće i čvršće gnijezdo kako bi dogodine imale sigurno i dovoljno veliko gnijezdo za nova pokoljenja malih sovića.

Velika hvala našem Manuelu!

Ako želite saznati nešto više o sovama ušarama, pročitajte na ovom linku:

https://net.hr/magazin/ljubimci/koje-su-vrste-sova-u-hrvatskoj-131ff942-b9f3-11ec-8595-0242ac12001b

Ako pronađete na tlu ozlijeđenu pticu ili mladunca kojemu prijeti opasnost, ne znate što učiniti i kako joj pomoći, nazovite Manuela, sasvim sigurno on će vam pomoći. Na linku potražite detalje: https://www.facebook.com/ornitoloski.lab/

Foto-galerija!


Osnovna škola Stjepana Basaričeka Ivanić Grad